miercuri, 3 aprilie 2013

4 licee care au vrut sa stie ce face Proiectul Colaborare in Dezvoltare si Educatie pentru Tineri

           In luna Martie a anului 2013, a inceput prezentarea proiectului  Colaborare in Dezvoltare si Educatie pentru Tineri la Barlad, in judetul Vaslui.

Proiectul sustine educatia nonformala ca o educatie in dezvoltarea constienta si asumata, personala a tanarului, pe urmatoarele segmente:
- pe specificul varstei;
- pe specificul ocupatiei.
Deasemenea proiectul prezinta LUCRATORUL DE TINERET ca specialist pe domeniul Informare si Consiliere a tinerilor!

S-a observat dorinta sincera a managerilor din licee pentru orice fel de abordare a educatiei pentru elevii lor. Felicitari lor!

Initial, prezentarea proiectului a fost programata doar pentru un singur liceu, Liceul Tehnologic "Petru Rares" Barlad,dar prin deschiderea celor responsabili cu educatia tinerilor, proiectul a putut fi prezentat si altor 3 licee: Colegiul National "Gheorghe Rosca Codreanu", 
Colegiul Tehnic "Alexandru Ioan Cuza", 
Liceul Agricol "Marcel Guguianu" Zorleni.

In Liceul Tehnologic "Petru Rares" din Barlad, proiectul a fost prezentat claselor terminale a XII-a si a XIII-a, tineri care au raspuns cu un curaj asumat  provocarii puse de catre initiatorul proiectului, subsemnatul, Cicerone Bosuioc - lucrator de tineret.
Tinerii si-au amintit ca resursele pentru orice actiune, le detin singuri ei, si ca la fel de important este si managerierea acestor resurse corect, la timpul corespunzator.

Pentru tinerii de la Colegiul National "Gheorghe Rosca Codreanu" din Barlad, proiectul a fost un bun prilej de discutii pe teme cu un impact puternic asupra ceea ce inseamana constientizarea deciziilor si a lucrurilor si actiunilor care ii caracterizeaza si in acelasi timp ii recomanda!

La Colegiul Tehnic "Alexandru Ioan Cuza" Barlad, liceenii, au dorit sa afle cui se pot adresa ei pe parcursul diferitelor piedici sau trepte din viata lor, astfel ca s-a discutat despre apartitia pe piata muncii a LUCRATORULUI DE TINERET!

In cadrul Liceului Agricol "Marcel Guguianu" Zorleni, tinerii au fost interesati de necesitatea asumarii propriilor lor decizii si alegeri. Constienti ca aceste aspecte ii vor insoti o mare parte din viata lor viitoare!

CONCLUZII:

        Fara sa fi fost neaparat o surpriza, totusi afirm ca am fost surprins de claritatea propriilor lor asumari, individuala sau de grup ( clasa, liceu)!
        Cum dealtfel au si exprimat, tinerii se simt neglizati in segmentul cel mai sensibil al vietii lor, se simt neglijati in indrumare, sprijin si incurajare.
        Deoarece se stie ca personalitatea unui tanar este la fel ca si acesta, intr-o continua expansiune, ea are nevoie de atentia tuturor celor prezenti de langa el. Ei, tinerii, vor sa marcheze locul, timpul si mai ales vor sa influenteze cunoasterea lor cu ceea ce gasesc in jurul lor sau in cautarile lor.
        Daca unul din factorii implicati in expansiunea tanarului: locul, momentul, persoanele importante din viata lui, atitudinea acestora, nu sunt intr-o pozitie de echilibru, tot ce el va percepe va fi ... dezechilibru.

Proiectul Dezvoltare in Colaborare si Educatie pentru Tineri, proiect educational nonformal vrea sa vina in ajutorul tinerilor prin LUCRATORUL DE TINERET ca si reper din partea societatii. 
Lucratorul de tineret - un specialist gata sa promoveze si sa incurajeze tinerii!



By - Cicerone BSC - Brasov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu